DE KLEINMAAND.... FEBRUARI

Arnold Dewelf - 2009-01-17 13:11:22

In aantal dagen moet deze maand het afleggen tegen alle andere, want zij telt slechts 28 dagen  en ééns om de vier jaar 29. Vandaar de naam kleinmaand.
Op de tweede dag van deze maand, feestdag van O.L.Vrouw-Lichtmis, is het de grote dag van de katholieke universiteit. Dan worden daar bij dit feest de eredoctoraten uitgereikt.
Op deze feestdag werden eertijds ook kaarsen gewijd en ontvingen wij, als misdienaars, een gewijde kaars van onze pastoor. Die kaars werd ontstoken bij onweer, bij een stervende of om onheil af te weren.
Met een uitgebreid winterrepertorium beleeft het verenigingsleven in deze periode zijn hoogtepunten, waarbij mensen in hun samenhorigheid de leefgemeenschap sociaal verder uitbouwen. Daarbuiten valt in deze maand meestal het begin van een lange reeks carnavalvieringen, wordt niet meer gevast want de feestneus is opgezet voor de duur van de gehele vasten tot aan het feest van Pasen. Het betere seizoen wordt welkom geheten na een soms koude of lange winter,die voor velen spijtig genoeg het begin van het levenseinde inluidt. Met de nieuwe geluiden van een bont gevarieerd zang- en fluitconcert bereiden de vogels en het jonge groen van de herlevende natuur zich voor op de eerste warme zonnestralen van een nieuwe lente. Op het gevaar af van een noodlottige afloop voelt de mens dat het bloed opnieuw feller opstuwt. Opgelet dus ! Jonge dieren dartelen in de weide. Bij de planten wekt het opstijgende sap de natuur weer tot leven.
Zo valt er toch nog meer te vertellen over de louwmaand februari dan ik op het eerste gezicht had gedacht.

Nieuws

  • » Actualiteit
  • » Sportnieuws
  • » Familienieuws
  • » Blogs
  • » Gastenboek